Fritz i Lissabon med Rapsgriskotlett

Fick tag i kotletter hos Ica i Angered. För ett litet tag sedan hade vi Fritz i Lissabon med "vanliga kotletter", svenska.

Tänkte därför pröva rapskotletterna till denna mustiga gryta. Recept se nedan.

Vi tyckte att kotletterna blev bra, bekvämt med benfria, möra och saftga. Kanske en aning saftigare än de vi prövat tidigare.

Priset var i detta fall ungefär detsamma, 115 - 199 kr/kg. Vilket natuligtvis är dyrare än danska, men tänk så bra grisen haft det under uppväxten.

Fritz i Lissabon

4st kalv- eller fläskkotletter, ¼ kg köttfärs,

1pkt djupfrysta ärtor, 1 gul lök, 1 hg räkor,

1 bit rotselleri, 1 burk champinjoner, olja, smör, vitlök,

1-2 buljongtärningar, tjock grädde,

salt, peppar, cayennepeppar

En mustig, kryddstark rätt, som är verkligt rolig att laga. Börja med att hacka löken smått och skär sellerin i tärningar.

Rensa räkorna och lägg dem i en liten sil. Lägg olja och smör i en stekpanna och håll en bra gryta

i beredskap. I den grytan skall allt puttra tillsammans allteftersom det steks i stekpannan. Fräs alltså löken ljusgul och mjuk. Lägg den i grytan.

Låt selleritärningarna få en omgång i stekpannan. Vispa ur pannan med lite vatten. Fräs köttfärsen vackert brun.

Mosa färsen med en stor gaffel medan den steker, så den blir jämnt grynig och välbrynt.

Krydda med salt, peppar och vitlök. Späd med vatten och lägg i en eller två hönsbuljongtärningar. Låt färsen

puttra sakta tillsammans med löken och sellerin. Stek nu kotletterna vackra i färgen. Krydda dem. Var lite

försiktig med saltet eftersom buljongtärningarna är salta – och räkorna också. När kotletterna är färdiga,

späder man dem med lite vatten och lägger dem till den tjocka bruna röran i grytan. Dessutom häller man i

de djupfrysta ärterna direkt ur paketet och champinjonerna.  (Kantareller går mycket bra)

ur burken. Inte vattnet – om det är vattenkonserverade champinjoner. Det kan man spara och

späda med om så behövs. Lite grädde späder man också med. Tjock grädde. Låt allt stå och småsnacka på spisen. Kotletterna överst - och den tjocka doftande röran av selleri, köttfärs, ärter och champinjoner i gräddig sås.

Vitlöksdoftande och med lagom, inte för påträngande cayennepepparskärpa i smaken. Smaka av väl! Servera

rätten med de rensade räkorna stjälpta överst. De skall vara varma och det åstadkommer man bäst genom

att slå lite hett vatten över dem i silen där de väntat

----------------------------