Söndagsmiddag

Veckans söndagsmiddag; Ugnsgrillade rotfrukter, stekt svensk rapsgris kotlett med sallad och bea.
Köttet var gott och fint skuret, inte alls segt och smaken god. Tyvärr inte så stor skillnad på vanlig kotlett och denna, vilket man hade hoppats på.

Passade väldigt bra till söndagsmiddag :)

Rappsgris!

Tillagade vanliga kotletter och kotletter från rapsgris genom att steka dom och sedan eftersteka dom i lite sky. Smaken var ingen skillnad tycker jag så dom var inte värda sitt pris på 129kr.

Okej att det säkert är bättre att äta dom för att grisen mår bättre vid uppfödning.

Dom var dock möra och saftiga.

Efter mycket letande...

Inte lätt att hitta grisen men till slut:)

Är inte såförtjust i kotletter så jag hade inga större förväntningar.

Blev glatt överraskad.

Kotletterna såg redan godare ut i förpackningen och sedan var de saftigare och mörare än "vanliga" kotletter.

Enkel Fläskotlett med Stripes

Se vilka fantastisk fina bitar av svensk rapsgris, det bara vattnas i munnen när jag ser dessa under. Var så spänd på hur smaken skulle bli efter stekning :)

Svensk rapsgris

När jag skulle välja rätt för att laga till min svenska rapsgris ville jag göra en rätt där jag skulle få känna smaken av köttet så mycket som möjligt. Jag ville ha stripes så att de skulle bli riktigt fin knapperstekta i ung och få en fin brun färg.

Jag valde att ha vitlökssmör till för att det är en klassiker men började med att smaka på köttet bara som det var. Och jag måste säga det att köttet var fantastisk. En supergod smak av fläsk, saftigt och helt underbart. Jag kommer garanterat köpa detta kött igen när det är dags att bjuda på en lite lyxigare middag.

Strips och kotlett

Mongoiska kotletter

Hittade efter lite letande äntligen kotletterna, Vi valde att göra något helt nytt - en mongolisk glaze med hoisin, sesamolja, risvinäger och en massa annat mumsigt, till det en potatisgratäng samt två såser - en Jack Daniel sås samt en chiliaioli. Oh så gott :) - trodde inte att det skulle vara sån stor skillnad på smaken av kotletter - men det var verkligen en annan smak, mycket godare, mörare. Kommer i fortsättningen försöka hitta dessa kotletter när vi ska äta det. 

Varför inte ekologisk?

Det var svårt att hitta produkten, vi fick leta i flera affärer. Men tillslut fann vi den på en Coop-affär. Jag strimmlade bitarna (som var väldigt olika i storlek och tjocklek) och stekte dom i gjutjärnspanna. Kryddade med svartpeppar, chiliflingor och salt. Hällde på grädde och lite buljong och lät det puttra i några minuter. Serverade med råris och ärtor.

Köttet var mört men vi som är vana vid att äta ekologiskt tyckte att det var väldigt lite smak på det. Varför kan ni inte göra det ekologiskt? Bättre både för grisarna, miljön och vi som ska äta. Vi kommer inte att rekommendera det eftersom det inte är ekologiskt, vore det det skulle vi antagligen göra det.

Den svårfångade grisen.

Efter många om och men hittade jag rapskotletterna. Det var det allra sista paketet. Med andra ord, det paket som alla andra hade valt bort.

Fyra mycket tunna kotlettskivor låg i paketet och dom stektes på helt vanligt sätt. Dom serverades med vitlöksstekta champinjoner och lite grönsaker. Köttet var förvånansvärt gott och mört. Jag kan tänka mig att köpa det igen, men inte om det bara finns i stans absolut dyraste affär! 

Överraskande

Hade inga större förväntninga på att det skulle vara någon skillnad jmf med "vanliga" kotletter, så blev glatt överraskad när dessa kotletter var överraskande mer saftiga, mörare och helt enkelt godare än vanliga standard-kottleter.

Tack för maten! :)

Kotletterna var saftiga och goda men mycket svårt att hitta. Flera butiker hade Svensk Rapsgris fileér och Svensk Rapsgris köttbullar men inte kottletter.

Vi lagade enligt anvisningar. Det var gott men svårt att bedömma om det var godare än "vanliga" kotletter.

 

Tack Scan och Smartson

Efter mycket om och men hittade jag till slut kotletterna. Det blev kotlett, sås och potatis samt lite grönsaker till detta.

Kan säga att dessa kotletter smakar bra mycket bättre än andra kotletter. Kommer köpa dem i framtiden också, men det vore bra om de var lättare att få tag på i butikerna.

Svårhittad gris!

Jag bor i Borås och har varit i 4 olika butiker och har ännu inte hittat varan! Jättetråkigt. 

Har ändå springit runt i dom stora kedjorna - Coop Forum, Ica Maxi och City Gross. 

Jag får fortsätta leta.....

Grillad kotlett av rapsgris med ugnsrostade rotfrukter och chevregratäng

Vi ugnsrostade rotsaker med olivolja och havssalt. Gjorde en gratäng med potatis, palsternacka, lök och chevreost. Kotletterna fick bli rumstempererade sedan kryddades de lätt med salt och persilliade innan vi grillade dem. Serverade med grönsallad.

Kotletterna var små och även fast vi grillade dem försiktigt tyckte vi att de blev torra väldigt lätt. Positivt dock att det var en väldigt liten fettkant men de kunde ha varit tjockare skurna.

För det högre kilopriset jämfört med "vanlig" kotlett kan vi inte tycka att produkten är värd det högre priset, när smak och konsistens inte utmärkte sig speciellt. 

 

Rapsgris - husmanskost

Fick efter många om och men tag på rapskotletterna.
Gillade i och för sig den välpaketterade produkten men det var ärligt talat inte helt lätt att komma åt kotletterna där under flera lager paketteringsplast...

Men nu är produkten testad. Enligt konstens alla regler.

Hemlagad potatismos, egenhändigt finrivna morötter, lök och löksky samt då kotletten som kronan på verket.

Jo, gott blev det. Fast om jag får berömma mig själv, så berodde det delvis på de goda tillbehören.
Kotletten var mör och fin. Och att det fanns en liten svål-/fettrand kvar, gjorde att smaken förhöjdes.

Men jag var ändå lite förvånad över att det inte fanns ben med. Visserligen fick jag nu som kund lite mer kött inpå priset. Men samtidigt har jag tidigare alltid upplevt det som så att köttbenet ger en extra dimension, lite mer smak, åt kotletten. Detta gick nu förlorat. Tyvärr.

Recension

Att öppna förpackningen var inga problem, fick upp båda plast med en gång :)

Gav kotletterna stekyta för att sedan bräsera klart men tyvärr misslyckades jag och dom blev smuliga och torra så tyvärr kan jag inte lämna ett omdöme eftersom jag tabbade mig. Får bli hämtmat här istället, tänkte servera dom med hasselbackspotatis 

Kotlett test

Vi lagade kotletterna enligt anvisningarna på förpackningen och kryddade enkelt med salt och peppar. Blev riktigt gott tillsammans med svamprisotto och champinjoner. Rekommenderas av hela familjen

Torrt, tråkigt och konstig bismak

Vi stekte rapsgriskotletterna i smör och bräserade dem med vitt vin. Vi åt fetaostgratinerade rödbetor och bearnaisesås till.

Tyvärr var köttet väldigt torrt och tråkigt och hade en konstig bismak.

Vi kommer inte att rekommendera produkten.

 

Svensk rapsgris kotlett med rotfruktspuré, potatisklyftor, rödbetor och vitlöksfrästa champinjoner

Hämtade ut kotletterna på vår lokala ICA Kvantum. Förpackningen kändes som något extra så redan i butiken höjdes förväntningarna. Jag valde att tillaga kotletterna i stekpannan och mina tillbehör blev hemgjorda ungsbakade potatisklyftor, rödbetor, vitlöks frästa champinjoner och en härlig rotfruktspuré med färskost i. Vid stekningen kryddade jag kotletterna enbart med svartpeppar och ytterst lite flingsalt för att känna och bedöma den naturliga smaken. Rapsgriskotletten var riktigt god, både saftig och mör. Priset är högre är normalt så kanske kommer inte valet hamna på just denna kotlett varje vecka men jag kommer definitivt att köpa den igen då det fanns en tydlig smak skillnad jämfört andra kotletter jag prövat och den gillades av både vuxna och barn i min familj.

Dag 1

Gned in kotletterna i köttbuljong (tips från en kollega) och kryddade med svartpeppar och cayennepeppar. Stekte på grilljärn och avnjöt med sambons persiska saffransris med Irans motsvarighet till lingon. Köttet var en av de godare kotletter jag ätit, mör och fin.

Dock tyckte jag den var något dyr, ca 20kr per kotlett. Så god var den inte. Kommer köpa igen om jag hittar den till ett lägre pris. Dessa köpte jag på Ica Malmborgs vid Centralstationen i Lund, som överlag är något dyrare än andra butiker.

Kotlett med timjan- och cognacsås

Nu äntligen har vi testat kotletterna från Svensk rapsgris. Det blev traditionell stekning av kotletterna med kryddning av salt, vitpeppar, cayennepeppar och timjan. Till köttet serverades pommes och en supergod sås baserad på matlagningsgrädde, en gnutta tomatpuré, en skvätt cognac, dijonsenap, salt och timjan. Mycket gott!! Köttet hade fin konsistens och väldigt liten fettrand, vilket uppskattas i vår familj. Gott och smakrikt!