Rapsgris

Svårt finna köttet i flertal affärer i Malmö. När jag slutligen fann dem var det bara i hel bit

hälften av kotletterna planerades med ägg och skorpmjöl samt kryddades med salt och svartpeppar. Hälften kryddades enbart med salt och svartpeppar. till detta serverades råstekt potatis och Knorrs Steak sauce.

Allt smakade gott och möjligen? Var dessa kotletter något saftigare än vanliga kotletter.

Det höga priset c:a 70:-/kg jämfört med kotletters vanliga pris gör knappast att jag väljer Rapsgris.

Inköpta!

Nu har jag äntligen lyckats köpa kotletterna. Har letat i mååånga affärer. Fanns inte i Järfälla såvitt jag har kunnat finna, hittade de som hyllkantsetikett på Coop Forum i Vinsta men i hyllan låg bara karré och inga kotletter. Var så i Sthlm igår och fann dem på Coop Extra vid Medis. Tror att jag tillagar dem i kväll, har dock inte riktigt bestämt mig för med vad jag ska servera dem, dessutom var det bara fyra kotletter i förpackningen och vi är sex i familjen så det blir i snålaste laget. Får erkänna att jag inte ville köpa två förpackningar då de var väl dyra för min smak. Dessa fyra på ett halvt kilo kostade strax över 70 kr, precis vad kupongen ersatte. Nåväl, ska kika runt lite på bloggen och se vad andra har ätit till. Ska bli spännande att smaka!

Rapsgriskotletter

Grillade kotletterna och serverade med ugnsbakade grönsaker ( pumpa,palsternacka,sötpotatis, rödlök) bearnaise- och barbecuesås. Kryddade kotletterna med Santa Maria Chiken &Steakkrydda och vitlök. De var möra och hade god smak. Sonen 10 år som inte är stor i maten åt 2 kotletter vilket är ett mycket gott betyg :) och sa: Mamma du måste köpa Rapsgris igen!!! Tack för jag fick delta det var en trevlig upplevelse!

Svensk Rapsgris kotletter i skysås

Jag vet inte hur många affärer jag letade efter dessa kotletter men till slut hittade jag dem i grannkommunens ICA Maxi. Jag valde att göra kotletterna i en skysås och servera dem med stekt potatis, svartvinbärsgelé och sallad.
Maken och jag ger köttet tummen upp, otroligt saftigt och mört kött med god smak! 3-åringen tyckte dock köttet var för "tuggigt" men kotletter är nog en mer vuxenrätt! Så här tillagade vi våra kotletter:
 
3 port.
 
4 Svensk Rapsgris kotletter från Scan
Salt och peppar
1 morot
1/2 gul lök
ca 3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 tsk svartvinbärsgelé 
1-1,5 dl grädde
Maizena utrört i lite vatten 
 
Salta och peppra kotletterna på båda sidorna. Stek kotletterna på hög värme runtom i lite smör och olja i en traktörpanna så de får fin färg. Slanta moroten och skär löken i större bitar och låt dessa fräsa med. Tillsätt sedan vatten så det täcker kotletterna och låt sjuda på medelvärme. Tillsätt även gelé, soja och köttbuljongtärning samt grädde. Låt sjuda i några minuter. Avsluta med att reda såsen till lämplig tjocklek med maizena. Servera kotletterna och såsen med valfri sorts potatis, svartvinbärsgelé och en god sallad.
 
Vi kommer absolut att testa dessa kotletter igen, mums!

Provat och klart!

Nu är kotletterna tillagade och uppätna!

Stekte upp dem med grillkrydda. Avnjöt dem med gräddsås med kantareller och bulgur. Mycket gott!

Köttet var mört och saftigt. Smakade bättre än "vanliga" kotletter. Ena dottern, som inte brukar äta kött, tyckte att kotletterna var jättegoda. Jag fick fina kotletter där bara tile fett behövdes skäras bort efter tillagning.

Kommer köpa kotletterna igen även om priset är högt.

Gott men verkligen prisvärt?

Lyckades äntligen hitta kotletterna med blev lite tveksam till om jag verkligen skulle köpa dem då förpackningsdatumet var i mitten på oktober, vilket kändes sisådär. Köpte ett paket iaf och provade idag genom att steka upp kotletterna med salt och peppar. La dem sedan i en ungssäkerform och gjorde en sås på créme freaiche, kryddor och stekskyn somjag hällde över och lite ost innan jag lät formen stå en 15 min i ugnen. Serverade tillsammans med ris. Barnen matvägrade helt men mannen tyckte det vare gott och svarade att han tyckte köttet var mörare än vanligt, vilket är ett gott betyg. Tyckte jag fick skära bort lite väl mycket men gillade köttet i sig och ifrågasätter priset om det verkligen är värt det. I övrigt nöjda.

Kotletter med pasta och grönsakssås

Eftersom dessa kotletter är benfria är de lättare att steka till ett bra resultat än vanliga kotletter med ben. De blev saftiga och goda men får man tag på benfria vanliga kotletter blir de också mycket bra. Serverade dem med pasta samt zucchini och aubergine mm i tomatsås enligt receptet: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/m/mattias-vegetariska-pasta/

Priset är för högt för att det ska vara intressant att köpa dem, men det fungerade som en påminnelse om att försöka hitta benfria vanliga kotletter i fortsättningen.

Kotletter

Efter en tids letande fann vi en förpackning till slut. Lite luriga att hitta...

Vi tillagade kotletterna med lite bulgur och en sås. Det är inte varje dag som vi äter kotletter, så lite svårt att jämföra med andra. Men tyckte dom smakade helt ok. Kanske inte något sensationellt, men det gick ner! :-)

Ingen sensation

Det blev en klassisk rätt; pressad potatis, steaksås och grön till kotletten. Förväntningarna var rätt höga som föll när det skulle till att ätas. Det var ingen skillnad som helst mot en "vanlig" svensk griskotlett. Betyget blir underkänt p.g.a. det höga priset, speciellt när man var tvungen att skära bort rätt mycket slams på kotletterna trots att jag valde de finaste med omsorg. Betyget hade kunnat bli högre om det hade varit en lite tjockare fettkappa och om grisen var ekologisk.

Kommer inte att köpa dem.

Hittat :)

Bara för att jag skrev i förmiddags att jag inte hittat kotletterna så åkte jag till en ICA Maxi i grannkommunen och där fanns de :) Om någon dag ska jag tillaga köttet så kommer bild och recept upp här inom kort!

Senapifierad kotlett

Som vanligt var det inte lätt att hitta Svensk Rapsgris kotlett i butiker men då jag köpte karée för ett litet tag sedan så chansade jag på att denna fanns i samma butik. Både denna gång och förra gången jag köpte Svensk Rapsgris var dessa prissatta fel enligt vad det stod för kilopris på hyllkanten. Jag upptäckte det båda gångerna men inte så väldigt bra, de flesta personer kontrollerar nog inte att kilopriset stämmer. Var prissättningen skett vet jag inte men Coop på Jägersro har åtminstone fått reda på detta nu. 

Hur som helst så var kotletten väldigt mycket bättre än karéen. Den blev riktigt god när man tillagade den i en sås med mycket vitlök, kryddor och senap. Till detta hade jag kokt potatis och kålsallad. Väldigt god rätt!

Hittar inte!

Nu har jag letat och letat men inte hittat kotletterna med svensk rapsgris! Jag har varit på flera större ICA-butiker (ej Maxi) och COOP-affärer och hittat massvis med produkter med svensk rapsgris men inte kotletterna... Någon mer som inte hittat kotletterna?

Rapskotlett

Efter att ha letat länge efter rapskotlett så kunde jag till slut beställa den på mitt eget ica Täby kyrkby. Det var värt allt besvär att få tag på köttet som smakade väldigt gott. Jag stekte kotletterna i smör med salt och peppar som enda krydda. Till det åt vi blomkålsris som var kryddat med chili, vitlök och charlottenlök, stekta trattkantareller var perfekt till. Lite grönsaker och måltiden blev komplett.

Raps kotlett

Jag kryddade köttet ganska lätt med bara lite salt, peppar och aning timjan. Till det hade vi klyftad potatis, haricots verts, en sallad och en skysås.

Köttet var saftigt och neutralt i smaken, lite åt fläskfilethållet fast saftigare. synd bara att det inte är ekologiskt.

Nu har jag testat rapskotletter!

Jag hittade till slut kotletterna i en ICA Maxi Stromarknad!

Jag äter vanligvis inte kotletter av anledningen att jag inbillar mig att det är tråkigt och torrt. Men rapskotletterna var en trevlig överraskning, de var riktigt möra och goda.

Vi stekte dem och åt med rostade rotsaker och kantarellsås, en riktig hit.

Kan nog bli att jag köper dem igen!

Testat kotletterna

Då var även kotletterna testade här hemma, serverades med paste och en italiensk sås.

 

Betyget då? Nja, 4  av 10 blir det från mig. Tyckte inte alls om smaken och jag tyckte faktiskt att de var lite segare än "vanliga" kotletter.

 

Rapsgriskotletter på norrländskt vis

Jag bläddrade i pärmen med recept för att hitta något kul och välbeprövat till mina rapsgriskotletter. Det blev Norrländska söndagskotletter, ett recept från Hemmets Journal som har hängt med i minst 20 år. Till det gjorde vi ugnsstekt potatis och ungsrostade morötter med timjan och honung.

Kotletterna var kanongoda. Köttet blev saftigt och mört!

Rapsgriskotletter på norrländskt vis

Kotletterna bryntes i smör med salt & peppar. Sedan fick de bräsera i grädde, köttbuljong, en halv matsked krossade enbär och ett par matskedar svart vinbärsgelé. Färsk timjan repades ner i såsen, som sedan reddes med lite idealmjöl.

Potatisen ugnsstektes kryddad med salt och rosépeppar.

Morötterna skalades och lades i ugnsform. Över ringlades en matsked rapsolja, en matsked honung och saften av en halv citron. Salt, svartpeppar och repad färsk timjan ströddes över.

Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger!