Stor efterfrågan eller...

Verkar bli svårt att få tag i rapsgrisen. Endera tar inte butikerna in den, har fullt up med att sälja danskt för 29:90 kr/kg.

Eller är efterfrågan så stor?  Ska ut och leta efter stormen lagt sig!

 

/Benny Wahlberg

Mmm... rapsgris!

Jag hade testat rapsgris-karré tidigare och den blev jag väldigt besviken på, pga att den var väldigt seg och smaklös, så mina förhoppningar på kotletten var inte superhöga. 

Jag kryddade köttet ordentligt, stekte det och när köttet fått färg, hällde jag på grädde i stekpannan och lät koka på låg värme. Köttet blev otroligt mört och gott, och fick en jättegod smak. Serverade med rättikagratäng och fetaostsallad. 

Jag bjöd 3 personer på middagen och samtliga tyckte det var jättegott! 

Skulle absolut rekommendera kotletten! (men inte karrén)

Svensk Rapsgriskotlett i konjaks- och grönpepparsås

Fantastisk god kotlett i konjaks- och grönpepparsås! Gillades av alla i familjen men om jag märkte så stor skillnad på denna lite finare kotlett eller andra, vet jag inte riktigt. Mycket hänger på hur man tillagar köttet för att det inte ska bli torrt. Hade nog förväntat mig att den skulle vara lite mer mör än den faktiskt var!

Hur som helst, ett gott recept med gräddsås och grönpeppar med en tuch av konjak rekommenderas

 

Blev Besviken!

Jag var i 7 olika affärskedjor innan jag hittade dom!

Hade förväntat mig mer! Det var oerhört mycket vätska i dom. Och det var inte mycket smak heller!

Jag blev besviken!!!

 

 

Att köpa vanliga scan kotletter är bättre! Priset är bättre, smaken är bättre och man kan hitta dom ÖVERALLT!! Till skillnad från Rapsgrisen!

 

Skulle inte rekommendera någon att köp dessa utan att köpa vanliga kotletter!!!

Saftiga men helt smaklösa

Vilken besvikelse. Kotletterna var i och för sig mycket saftiga men de smakade ju ingenting. Jag serverade dom med hemmagjorda gnocchi och blomkål + parmesan.

Brukar annars köpa tjockare kotletter som har benet kvar, gärna över disk i butik, och de smakar mycket mer. Tråkigt man tagit bort själva "kotlettlooken" som ju är en trevlig styckningsdetalj. Skulle inte köpa igen.

Äntligen

Efter flera veckors letande efter dessa kotletter i butiker, hittade jag dem på coop idag. Imorgon ska de tillagas och ätas! :)

Rapsgris

Efter ett visst letande i olika affärer hittade jag idag kotletterna hos Coop. Egentligen hade jag velat ha dem som söndagsmiddag, men på måndag går också bra. Kotletterna såg verkligt fina ut i förpackningen, där de låg en och en, så att man kunde bedöma samtliga före köpet. Eftersom det blev litet bråttom med middagen, så stekte vi dem på vanligt sätt i pannan med kokt potatis och wokade grönsaker till. Första tuggan kom mig att tänka på kotletter, som jag åt i min ungdom, då vi kunde komma över gårdsslaktat kött. Mycket angenäm smak, men litet längre in i kotletten tyckte vi nog att det blev i torraste laget, eftersom den vanliga fettranden saknades. Den gav heller inte särskilt mycket flott vid stekningen.

Frågan är, om det betydligt högre priset uppväger smaken.

Toppenkotletter!

Stekte igår våra kotletter till söndagsmiddag, serverade med mandelpotatis och trattkantarellsås. Stekte köttet i 3 min per sida, saltade och hade på vitpeppar. Det blev fantastiskt bra! Mört, saftigt och smakrikt, helt annat än de trista kotletter jag ätit förr. Köttet var gott i sig, så det passade jättebra med snälla tillbehör. Fina jämna och rosa skivor som såg aptitliga ut redan innan de tillagats. Det här kommer vi definitivt att göra om!

Grisen har rymt

Jag har letat i flera butiker och inte har jag hittat någon rapsgris.

Tack för länken som kan visa var det kan vara lättast att hitta dem.

Mot Coop Forum!

I veckan ska det testas goda rätter :)

Svensk rapsgris!

Idag fick studenten äntligen äta en härlig köttbit till lunch! I budgeten ingår det mycket lite av den vara så det ar mycket uppskattat. Till skillnad från de flesta var den enkel att hitta i butik, min vanliga ICA Supermarket hade den inne.  Förpackningen var snygg men lite klurig att öppna då fliken som man skulle dra den inte lossnade. 

Kotletterna serverade jag enligt beskrivningen på förpackningen. Stekte totalt 3 min med smör, salt och svartpeppar. Efter tiden var de inte helt klara så de fick någon minut till. Då hade jag en härligt genomstekt men saftig köttbit att lägga på tallriken. Till detta serverade jag matvete, chilibearnaise, keso och lite gurka. 

Jag valde att göra det enkelt för att verkligen känna kotlettens egna smaker och det gjorde mig inte besviken. Köttet ar smakrikt och kändes fylligt. Upplever ofta att kotlett är svårt att få till bra då det gärna blir lite torrt, men den här gången var det enkelt att lyckas.

Summan är en god köttbit med fyllig smak som jag gärna äter igen!

 

 

Test av svensk rapsgris kotlett

Jag valde att panera kotletterna med ägg och ströbröd innan jag stekte dem. Till dem serverade jag potatismos, gräddsås, sallad och lingon. Kotletterna hade god smak och var möra samt saftiga. De smakade dock inte så mycket annorlunda än andra kotletter som motiverar att dessa har ett högre kilopris. Jag tyckte inte om förpackningen då det var svårt att skära upp så att jag fick ut kotletterna. Jag kommer förmodligen inte köpa dessa kotletter så ofta då jag anser att de var väl dyra. Det var väldigt svårt att få tag i kotletterna då de inte fanns på Coop, Hemköp, Ica Supermarket samt den Ica Maxi som jag kollade på. Till slut fann jag kotletterna på Ica Kvantum Sannegården.

 

 

Upp till bevis - blev dock en torr gris!

I går testade jag att tillaga kotletter av svensk Rapsgris. Köttet var inte svårt att hitta i min ICA Maxi butik och kostade 110:-/kg. Stekte köttet enl. konstens alla regler efter bruksanvisningen på paketet. Blev förvånad när köttet var färdigstekt att det var så mycket sky i stekpannan.( De hade ej varit frysta innan) Förklaringen kom när vi skulle äta - väldigt torrt och då hade jag inte stekt alls så länge och bitarna hade fått ligga en liten stund i folie som det stod att de skulle göra. Åt dem med en enkel sallad  och ingen sås för jag ville verkligen kunna känna smaken på köttet. De smakade gris, vilket andra griskotletter inte brukar göra. Summa sumarum så tycket både jag och min man att de var torra och inte alls värda sitt pris. Hade sett fram emot något alldeles speciellt men de här var ingen hit!

Helstekt fläskkotlett med fänkål, örter som myser med rotsaker

Jag gjorde en lite modifierad variant på denna:
http://www.scan.se/recept/1841/fankalskryddad-flaskkarre-med-rosmarin-och-inlagda-russin

Snabbmarinerade en hel kotlett med salt, peppar, lite torkad basilika och mortlad fänkål, stack hål i fettkappan ich trök ner gojibär. Runt om i formen lades oljade, saltade o pepprade rotselleri,potatis -och lökbitar. Hade på lite citronpeppar och vinäger efter tycke, samt hackade hasselnötter.
In i ugnen ca 1 timme. Innertemp. skulle bli 65 enligt förpackning, men den "råkade" bli ca 70-72 pga sena gäster.

+ Kotletten blev jättemör, genereös kappa som gav en fin yta på toppen och fettet en mycket rund fin smak (helt annosrlunda från vanliga billiga danska bitar eller dyl.), lättillagad och Ekologisk!

- Inte så pass märkvärdig ändå med tanke på priset. Svårt att hitta men tiislut fann jag den och då bara som hel bit, inga skivor.. Hårdlansera den mer!

----------------------------------------

Jag kommer nog satsa på denna produkt dock när jag skall bjuda på gris framöver. Så mkt bättre än budgetvarianter och dessutom bättre med ekologiskt och närproducerat. mat med gott samvete

Nu har jag provat

Efter ganska mycket letning hittade jag tillslut kotletter av svensk rapsgris och nu har vi provat dem. Jag var inne på på Scans hemsida för att se hur de rekomenderade stekningen av kotletterna. Den ena dagen tillagades dessa på det sättet de skrev "Hetta upp en panna på högsta värme, tillsätt neutral olja. Salta och peppra köttet och lägg i pannan. Sänk temperaturen direkt till 2/3 och stek ca. 1,5 min, lägg i 1 msk smör och stek ca. 1,5–2 min. på den andra sidan. Sänk gärna temperaturen ytterligare och låt köttet gå färdigt på låg temperatur. Låt köttet vila innan servering." Jag serverade kotletterna med pilaffris och kantarellsås. De smakade gott , var möra och saftiga men jag tyckte inte smaken var något speciellt. De smakade som fläskotletter gör.

Dagen efter stekte jag de två andra kotletterna endast i smör och som jag brukar göra. Jag kollade teperaturen och tog bort kotletterna ifrån värmen när de var 58 grader. Även denna dag åt vi kotletterna med pilaffris men det blev en svampsås av skogschampinjoner till. Vid denna provsmakning tyckte jag att kotletterna var möra, ännu saftigare och att de hade en fantastiska god smak. Berodde smaken på att de endast var stekta i smör? Jag kan tänka mig att köpa dessa kotletter av svensk rapsgris igen även om kilopriset är något högre än vanliga svenska kotletter. Tycker att smaken vägde upp priset.

Test!

I dag är dagen! Nu ska kotletterna testas!! Lätta att hitta på vår stora COOP, men dock var förpackningen svår att öppna.. Det gick dock efter lite (läs mycket) våld.