Äntligen!

Efter att ha lagt ner ca tre timmar på att åka spårvagn och buss till olika butiker på jakt efter rapskotletterna, satte jag mig till slut och ringde runt bland andra butiker. Fick till slut napp hos ICA KVANTUM i Hovås! Nu blev spårvagns- och bussresan mycket trevligare när jag visste att resan skulle ge resultat! Har ännu inte tillagat kotletterna, men ser fram mot det.

Förutom att testa kotletterna hade jag dessutom turen att även få prova rapsköttbullarna. Dessa samt övriga produkter av rapsgris fanns också hos ICA KVANTUM i Hovås! Nätsa gång jag blit utvald som testpilot åker jag direkt dit! En kanonbutik med mycket trevlig personal!

Ska bli gott med kotletter och köttbullar!

 

Rapsgris

Riktigt god köttbit som är bode saftig och smakrik. Bjöd min far som är jägare och vi brukar äta mycket vilt men detta va riktigt bra och det är ju ett bra betyg från en jägare! Serverades med säsongens primörer och bea, mums! Kommer verkligen att köpa detta igen.

God middag

Fyra matglada personer ur min familj fick testa de rosmarinmarinerade kotletterna tillsammans med hasselbackspotatis, rödvinssås, haricort verts och en klick gelé. En mycket god middag! Mycket möra, lagom feta och saftiga kotletter, som var lätta att steka i stekpannan. Vi kommer att köpa Scan Rapsgris Kotletter igen.

 

Svensk Rapsgris Kotlett

Det blev söndagsmiddag för fyra personer och jag helstekte kotlettbiten i stekgrytan. Till köttet serverade jag kokt potatis, gräddsås.gelé, gröna bönor och en grönsallad. Oj vad det åts! Köttet var så saftigt och mört så det gick verkligen hem hos gästerna. Här har ni lyckats få en ny kund!

Svensk rapsgris kotlett

Gjorde det enkelt för mig.
Stekte på kotletten. Kokade potatisen och gjorde en kantarellsås och sallad till.
Kotletten var enligt både min son och mig väldigt god. Den var 'lätt-tuggad' och smakrik.
Den här är absolut tänkbar att vi köper igen.

Nu är den saftiga kotletten stekt!

Blev positivt överraskad av rapsgriskotletterna. Smaken var något rikare än vanliga kotletter men framförallt var köttet mycket saftigare och mörare. Kotletter blir lätt torra, men det var inte fallet med dessa. Kommer definitvt att köpa denna produkt igen!

Min middag!

Jag valde att steka köttet i smör i panna, kryddade lie lätt med salt, svartpeppar och paprikapulver för att försöka behålla smaken av köttet så möjligt. Serverade med en klick creme fraiche, morötter och ärtor och stekt lökt. Det blev gott men jag tycker inte det var någon större skillnad i smak och konsistens om man jämför med "vanlig" kotlett. 

Vardagsmiddag

Freestylade ihop en kotlettmåltid. Kokade matvete och broccoli. Brynte köttet och lät sedan puttra i sås på matlagningsgrädde, fond och tomatpuré. Köttet blev helt okej, men var ingen smak- eller konsistenssensation.

Helgmiddag med rapskotlett

Till förra helgen testade vi Scans Rapsgris Kotlett. Det var lagom väder för att grilla kotletten, och så fick det bli. 

Jag hade enbart olja, salt och peppar på köttet för att smaken skulle framträda så bra som möjligt! Till kotletten serverades gräddsås och pommes croquette och en härlig sallad.

Detta kött var verkligen gott! Jag kan vara lite skeptisk till kotlettkött, men detta kan jag tänka mig att köpa igen! Det är ju helt klart lite dyrare än vanlig kotlett, men onekligen får man vad man betalar för! Så jag ger tummen upp för detta "rapskött"

Kotlett- och grönsaksgryta, en hit!

Ja som titeln uttrycker; äntligen fick vi prova dessa fläskkotletter.

Receptet kommer här. För 4 portioner.
Ingredienser:
5 Potatisar
4 Fläskfileér
2 Gul lökar
4-6 Vitlöksklyftor
3 Stora morötter
2 dl äppelvinäger
1-2 msk olivolja
Oregano
Salt

Instruktioner:
Börja med att skiva kotletterna i bitar och lägg dem sedan i en stekpanna, ringla över lite olivolja, tillsätt sedan vitlöken som du först skär i små cirklar och tillsätt oregano, salt och äppelvinägern. Låt stå i 6-8 minuter. Om kotletterna börjar torka ut i stekpannan, tillsätt 3-4 dl vatten.

Medans kotletterna steks, skala och skär potatisen i klyftor, häll dem i en kastrull med vatten och låt dem koka, tillsätt salt efter smak och koka tills de blir ätbara.

Skär sedan gul-löken i klyftor och skala och skär morötterna på längden eller i cirklar. Tillsätt dessa ingredienser i kotlettgrytan, när kotletterna börjar få fin färg, tillsätt vatten och låt det stå och puttra i 10-15 minuter.

Tillsist, häll i potatisarna i kött- och grönsaksgrytan och rör om. Servera med lite persilja på toppen och tomater!

Kotletterna blev saftiga, med en god och syrlig smak, tillsammans med en god sötma som man får av morötterna! Rekommenderas att prova.

Kotlett- och grönsaksgryta, en hit!

Ja som titeln uttrycker; äntligen fick vi prova dessa fläskkotletter.

Receptet kommer här. För 4 portioner.
Ingredienser:
5 Potatisar
4 Fläskfileér
2 Gul lökar
4-6 Vitlöksklyftor
3 Stora morötter
2 dl äppelvinäger
1-2 msk olivolja
Oregano
Salt

Instruktioner:
Börja med att skiva kotletterna i bitar och lägg dem sedan i en stekpanna, ringla över lite olivolja, tillsätt sedan vitlöken som du först skär i små cirklar och tillsätt oregano, salt och äppelvinägern. Låt stå i 6-8 minuter. Om kotletterna börjar torka ut i stekpannan, tillsätt 3-4 dl vatten.

Medans kotletterna steks, skala och skär potatisen i klyftor, häll dem i en kastrull med vatten och låt dem koka, tillsätt salt efter smak och koka tills de blir ätbara.

Skär sedan gul-löken i klyftor och skala och skär morötterna på längden eller i cirklar. Tillsätt dessa ingredienser i kotlettgrytan, när kotletterna börjar få fin färg, tillsätt vatten och låt det stå och puttra i 10-15 minuter.

Tillsist, häll i potatisarna i kött- och grönsaksgrytan och rör om. Servera med lite persilja på toppen och tomater!

Kotletterna blev saftiga, med en god och syrlig smak, tillsammans med en god sötma som man får av morötterna! Rekommenderas att prova.

Kotletter

Jag gjorde klassisk husman på mina kotletter. Jag stekte dem på båda sidor i smör och hällde sedanmöver en hemkokt brunsås och lät allt puttra några minuter. Till detta serverades hemkokt potatismos och vinbärsgelé. Jag gillade kottleterna, men det var svåra att hitta i butik. Bra att köttet är svenskt, hoppas rapsgrisarna har haft ett bra liv (även om jag kanske tvivlar på det)!

2 tester :)

Nu har jag testat kotletter av svensk rapsgris två gånger och kan blogga lite om det.

Jag hittade kotletterna utan större problem på Ica Maxi Partille. Lite olika storlekar fanns det och jag tog den som var lagom för oss.

Först ut var stekta och panerade kotletter (snitzlar) med kokt potatis och gräddsås. Jag klappade till kotletterna lite, saltade, pepprade och vände i ägg och ströbröd. Stekte i smör och serverade. Enligt alla inblandade i middagen blev de goda :)

Sen skar jag en kotlett i små slamsor och gjorde gulashliknande sås med pastaskruvar. Först stekte jag köttbitarna, en fick de puttra i smör, grädde och buljong tillsammans med purjolök och paprika. Det blev riktigt gott om än lite segt...

Det som var minus med kotletterna var att de hade lite väl mycket fett på sidorna, dock till hundens och katternas glädje ;-)

//Laura

Svensk rapsgris

Fick äran att pröva svensk rapsgris. Första gången jag skulle köpa dessaså var e slut på ica maxi, det dröje några dagar till innan jag fick tag i dem.

Har egentligen svårt för kotletter, tycker att de ofta blir torra, men måste ge et en chans.

 Stekte dem först i stekpannan så de fick lite färg, sedan fick de bli klara i ugnen. Lade dem på lite olika grönsaker som jag rostade samtidigt med olja ringlat över. Salt och peppar.

Serverade me pressad potatis och en brunsås som jag gjorde själv. Lingonsylt fungerade till.

Tyckte köttet samkade bra, vart ganska mört och saftigt kan tänka mig att köpa et igen, gillar starkt att det är närproducerat.

Tack för att vi fick testa.

Svensk rapsgris med italienska smaker

Idag var det dags för första testet av scans kotlett svensk rapsgris. Jag stekte köttet i hög temperatur och lät därefter köttet gå klart på låg värme. Kryddade på enklast möjliga sätt; salt, peppar och lite citron. Serverade kotletterna med fyllda potatishalvor och en italiensk pepparsås. Potatisen gröptes ur och blandades med stekt zucchini, rödlök, tomat, basilika och ost för att sedan gratineras i ugn. 
Köttet blev både saftigt och mört. Kotlett är inte det mest smakfyllda köttet och  behöver  enligt  mig genomtänkta tillbehör som lyfter fram de subtila smakerna i köttet. Det italienska köket fungerar i sammanhanget mycket bra. Sammanfattningsvis en positiv överraskning. Köttet håller hög kvalitet och är väl värt sitt pris.

En första (och angenäm) bekantskap med Scan Rapsgris Kotlett

Jag ska ha tur i något och då jag inte vinner på Lotto så förlitar jag mig på Smartson och dess olika tester. Denna gång hade jag turen att bli utvald som testpilot för Scan Svensk Rapsgris Kotlett och då jag inte var direkt insatt i vad detta innebär fullt ut så väcktes lite nyfikenhet i mig också. 

Det visar sig att dessa utvalda grisar får rapsolja i fodret vilket sägs göra köttet mörare och mer smakrikt och för kött så kan detta aldrig vara fel. Tillagningen skedde i stekpanna, köttet stektes och kryddades och serverades sedan med en god sallad. 

Köttet såg verkligen gott ut och oj, vad förvånad jag blev vid första tuggan! Köttet var verkligen mört och saftigt, inte alls som de vanliga kotletterna jag varit i kontakt med tidigare - det här var ju synnerligen nytt och framförallt gott! Alla i familjen var rörande överens om att detta var en riktigt positiv smakupplevelse och Scan kan med gott samvete fortsätta sin marknadsföring kring denna produkt.

Mitt betyg för denna goda kotlett blir en 5:a på en 5-gradig skala - bra jobbat Scan!

Kotlett är kotlett är kotlett

Det är inget att orda om att rapsgrisen erbjuder saftiga kotletter, och det är alltid trevligt att äta svenskproducerat kött. Men köttet smakade som kotletter smakar bäst. Och i butikerna jag vill handla kan man dessutom inte ens hitta Scan-kött längre, kanske dags för Scan att värva nya säljare?

Mycket förpackning, lite smak.

För det första var dessa kotletter väldigt svåra att hitta. Idag lyckades jag äntligen finna dem (hela tre förpackningar a' 500-600g fanns det på Ica Maxi...) Kilopriset var högt, 109 kr. 

Förpackningen hade jag inga problem att öppna, men nog hade man väl klarat sig med mindre mängd plast...

Jag stekte dem bara i smör, saltade lätt och pepprade. Serverade med pommes frites och fräst spenat och paprika till, samt en enkel sallad av spenat, tomat, gurka och brie. 

Kotletterna släppte ifrån sig väldigt mycket vätska, mer än de kotletter jag är van vid. Det var lätt att få till en fin stekyta, och kotletterna såg mycket goda ut både före och efter tillagningen.

konsistensen var bra. Tuggmotståndet var precis lagom och köttet var mört och saftigt. Smaken däremot. Ja.. Var är smaken??? Misstänker att dessa kotletter injicerats med enorma mängder vatten för att göra köttet extra mört och saftigt och då har smaken fått stryka på foten. Jag kunde, med en stor dos fantasi, ana en ton av kött i smaken, men mycket mer än så var det inte. 

Jag skulle inte köpa dessa, och skulle avråda andra från att köpa dem om de mot förmodan övervägde dem.